Tisková zpráva ze dne 29.11.2007

8 Apr 2014 by admin, Comments Off on Tisková zpráva ze dne 29.11.2007

Kdo je proti komunistům?

Senát PČR schválil v září novelu zákona o státních svátcích, která škrtá ze seznamu významných dní Mezinárodní den žen a zavádí jako státní svátek Svátek matek. Senátor Mejstřík to tehdy komentoval: „Není pravdou, že občany nezajímá, jestli bude takový nebo onaký svátek. Charakter společnosti se odráží v symbolech, které si zvolí.  Na nich je jednoznačně vidět, ke kterým hodnotám se přiklání. Není důležitějšího tématu pro tuto zemi, než si vyřešit svůj vztah ke komunismu, k tradicím a konsekvencím, které nás váží s onou nechutnou dobou.“  (viz též tisková zpráva senátora Mejstříka z 20.9.2007)

Tuto senátní iniciativu dnes Poslanecká sněmovna zamítla v prvním čtení.

Na to, aby byla novela přijata k diskusi ve výborech, chybělo jedenáct hlasů. Návrh nepodpořilo 15 z přítomných členů ODS. S těmito hlasy by novela v prvním čtení hladce prošla. Zdá se, že přístup ODS k dědictví komunistického režimu nemá hlavu ani patu. Byla to právě ODS, která v minulosti již dvakrát přišla s návrhem vyškrtnout MDŽ ze seznamu významných dní. Když má konečně šanci svůj vlastní návrh prosadit, lekne se své „odvahy“. Je dobré připomenout, že i všechny ostatní změny v zákonu o státních svátcích, které jsem dnes ve sněmovně obhajoval, vyšly z dílny ODS.

Postoj lidovců k novele je stejně nekonsistentní. Byly to právě stovky, ba tisíce řádových sester a věřících žen, které komunistický režim nahnal do lágrů, mučil a ničil jejich životy. Byl to právě komunistický režim, který si mimo jiné vytknul za cíl totální ateisaci společnosti. MDŽ je v postkomunistických zemích nepopiratelně symbolem tohoto nelidského režimu. Přesto se nenašel jediný lidovec, který by novelu podpořil,“ konstatuje senátor Mejstřík.

Podle průzkumu CVVM Sociologického ústavu AV ČR z října tohoto roku vyplývá, že pro naprostou většinu českých občanů (77%) je důležité, jaký význam mají svátky, které slaví.